DI-ansökningsmålens betygsantagning förnyas år 2020

06.06.2018

Fram till år 2020 förblir betygsantagningen oförändrad.

Ändringen gäller de diplomingenjörsutbildningar som hör till den gemensamma diplomingenjörs- och arkitektutbildnings (DIA) antagningen i sju finländska universitet (Aalto-universitetet, Villmanstrands tekniska universitet, Uleåborgs universitet, Tammerfors tekniska universitet (fr.o.m. 1.1.2019 Tammerfors universitet), Åbo universitet, Vasa universitet och Åbo Akademi).

Efter förnyelsen väljs 60–80 % av de nya studerandena på basis av betyg. Därtill väljs till varje ansökningsmål minst 20 % av de nya studerandena på basis av urvalsprov.

Tidigare har man kunnat bli antagen i betygsantagningen endast till sitt första DIA-ansökningsmål. Från år 2020 försvinner denna begränsning och betygsantagningen gäller alla ansökningsmål inom DI-antagningen. Efter att betygsantagningens resultat har publicerats kan den sökande avgöra om hen vill ta emot den erbjudna platsen eller om hen ännu via urvalsprov vill försöka nå ett högre ansökningsmål inom DIA-antagningen. Deltagande i urvalsprovet gör inte att den erbjudna platsen går förlorad, ifall den sökande inte väljs till ett högre ansökningsmål.

I betygantagningen beaktas endast de sökande som avlagt lång matematik i studentexamen med godkänt resultat. Universiteten ställer dessutom egna tröskelkriterier per ansökningsmål i lång matematik, fysik eller kemi. Om ansökningsmålet har tröskelkriterier i flera än ett ämne räcker det att den sökande uppfyller ett av de krävda tröskelkriterierna.

När betygspoängen räknas beaktas studentexamensvitsorden i lång matematik, modersmål samt  fysik eller kemi beroende på vad som är mera fördelaktigt för den sökande. Framgång i de här ämnena visar på väsentligt kunnande inom tekniska branscher. Med poängsättningen vill man också betona språkets betydelse inom teknikbranschen, och av den här orsaken rangordnas de sökande enligt vitsordet i det långa språket ifall flera sökande har samma poäng. Genom den nya poängsättningen av betyget kan endast de sökande som skriver samma studentexamensprov med samma vitsord få samma poäng.

Europeisk studentexamen (EB), International Baccalaureate-examen (IB) samt i Finland avlagd Reifeprüfung (RP) -examen och Deutsche Internationale Abitur (DIA) -examen poängsätts i betygsantagningen på motsvarande sätt som finländsk studentexamen. De nationellt gemensamma konverteringstabellerna publiceras per ansökningsmål i Studieinfo.

Närmare information om ansökningsmålens kvoter och tröskelkriterier ges under år 2019.

Tapio Salakoski, dekan
ordförande för styrgruppen för den gemensamma DIA-antagningen 

Juha Kinnunen, professor                                                                                                                  DIA-antagningens urvalschef

Helena Varmajoki, studierektor
ordförande för arbetsgruppen för den gemensamma DIA-antagningen

Närmare upplysningar:

Koordinering av den gemensamma DIA-antagningen (Aalto-universitetet)
dia-koordinaattori@aalto.fi

https://dia.fi/hemsida/utvecklandet-av-urvalet/
https://studieinfo.fi

Teman