Professori Marcus Greferath on verkkokoodauksen kansainvälinen kärkiosaaja

FiDiPro-professori Marcus Greferath on ennen Aaltoa tehnyt kansainvälistä akateemista uraa Saksassa, Yhdysvalloissa ja Irlannissa.

greferm.jpgProfessori ja matemaatikko Greferath johtaa Aalto-yliopiston Matematiikan ja systeemianalyysin laitokselta käsin laajaa verkkokoodauksen eurooppalaista tutkimusverkostoa. Nelivuotisessa hankkeessa on mukana 27 maata ja siinä kehitetään optimaalisia ja häiriökestäviä tiedonvälitystapoja verkkojen yli tapahtuvaan tiedonsiirtoon. Sovelluskohteet ovat niin internetissä, langattomassa tiedonsiirrossa kuin pilvipalveluissakin.

Greferath vieraili Aalto-yliopistolla ensimmäisen kerran jo touko-kesäkuussa 2014. Pysyvämmin Greferath asettui Suomeen viisivuotisen FiDiPro-professuurin alkaessa tammikuussa 2015.  Hänen matemaatikkovaimonsa ja kolmen lapsensa on tarkoitus seurata myöhemmin perässä.

- Matematiikan kauneus kiehtoi minua jo koulupoikana. Väitöskirjan tein Mainzin yliopistoon ja se käsitteli algebrallista moduuliteoriaa ja sen geometrisia ominaisuuksia. Sen jälkeen pätevöidyin Duisburgin yliopistossa professoriksi Saksassa vaadittavan kuuden vuoden habilitaatio-prosessin kautta vuonna 2000.

Tämän jälkeen oli vuorossa kolmen vuoden professuuri San Diegon valtion yliopistossa Kaliforniassa. Suomeen Greferath saapui University College Dublinista Irlannista, jossa hän toimi kymmenen vuotta.

Verkkokoodauksen saloja ja tekemisen meininkiä

Nyt Greferath on äärimmäisen tyytyväinen siitä, että pääsi aloittamaan FiDiPro-professuurin nimenomaan Aalto-yliopistossa.

- Olen tosi innoissani Aallossa vallitsevasta ilmapiiristä ja toiminnan aktiivisuudesta. Parasta mitä olen tehnyt on se,  että tulin Suomeen ja Aalto-yliopistoon. Ihailen ryhmäni tutkijoiden omistautumista työlleen, tekemisen meininki täällä on innostunut ja innostava.

Greferathin tutkimusryhmässä ratkotaan muun muassa verkkokoodauksen ongelmia ja etsitään ratkaisuja häiriöitä hyvin sietäville tiedonsiirtotavoille. Tavoitteena on matemaattisin keinoin poistaa koodatusta tiedosta esimerkiksi langattoman kanavan aiheuttamat häiriötekijät. Käytetyt prosessit ovat äärimmäisen kompleksisia ja ratkaisuympäristöt vaativia.

Greferath aloitti suomen kielen opinnot heti Suomeen asettumisensa jälkeen. Matemaatikkona häntä kiehtoo suomen kielen rakenne ja sen säännöllisyys. Myös Suomen luonto on tehnyt mieheen vaikutuksen ja Keski-Euroopassa kasvaneena Greferath ei lakkaa ihailemasta pohjoisen päivän pituutta. Kehuja pianon soittoa harrastavalta saksalaisprofessorilta saa myös suomalainen olut.

 

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 15.04.2015.